VRANSKI PUSTNI KARNEVAL

Pustna povorka poteka vsako leto po trgu Vransko na pustno soboto ob 14. uri.

Vranski pustni karneval ima precej dolgo tradicijo. Dolgoletni organizatorji se ne spomnijo točnega datuma. Slikovni viri segajo v leto 1959. Skozi leta se je na Vranskem izoblikoval tradicionalen pustni lik, in sicer pustni generali Vranarji. Ime Vranarji je povezano z vrano, ki je simbol občine Vransko.

Vranski pustni karneval je največji karneval v Spodnji Savinjski dolini. Tradicionalno je postalo tudi sodelovanje z drugimi slovenskimi kraji, ki organizirajo karneval. Tako se na Vranskem vsako leto predstavijo Rokovnjači iz Lukovice, ptujski kurenti, Boj se ga iz Mozirja, Striček Pustne sekcije Vir in ostale skupine iz Savinjske doline, Zasavja, Tuhinjske doline ter godbe na pihala.

VELIKONOČNA STOJNICA S PRIKAZOM ŽEGNA NA STAR NAČIN

V Sloveniji je pred veliko nočjo običaj blagoslova (žegnanja) velikonočnih jedi. Folklorno društvo Vransko je obudilo prikaz blagoslova. Na velikonočno soboto pripravijo v trgu Vranskega stojnico z velikonočnimi jedmi in pirhi, ob 14. uri pa v župnijski cerkvi prikažejo prihod k blagoslovu v štajerskih delovnih oblačilih z Vranskega in okolice s konca 19. st. Po blagoslovu sledi pokušina in druženje pri stojnici.

PRVOMAJSKO SREČANJE NA ČRETI

V spomin na delavski praznik in dogodke, ki so se odvijali med 2. svetovno vojno na našem območju, organizirajo Občina Vransko, Občina Nazarje, Župnija Vransko in Planinsko društvo Vransko prvomajsko srečanje. Kolesarji in pohodniki krenejo proti Čreti izpred občinske stavbe. Na Čreti je v cerkvi Matere božje delavska maša, po maši pa spominska slovesnost pri spomeniku NOB. Sledi družabno srečanje pri planinskem domu.

POHOD NA ČRETO IN S KOLESOM NA ČRETO

Sta prireditvi, ki jih Planinsko društvo organizira v počastitev dneva državnosti, 25. junija. Prireditev poteka v sodelovanju z Občino Vransko in Župnijo Vransko, saj praznik počastimo na Čreti s kulturnim programom in mašo za domovino.

VRANSKI POLETNI VEČERI – OHRANIMO KULTURNO DEDIŠČINO

Od maja do septembra organiziramo 5 koncertov klasične glasbe v podružničnih cerkvah in v Schwentnerjevi hiši.

Zgodovina Vranskih poletnih večerov sega v leto 2007, ko so bili zadnji Vranski poletni večeri v obliki veselice Zvestoba se nagrajuje v organizaciji podjetja Brglez. Naslednje leto smo na Zavodu za kulturo, turizem in šport Vransko kot protiutež prireditvam za mlade Vransko Summer night organizirali nekaj prireditev, da bi razbili kulturno praznino poletja. S tem je nastala ideja o koncertih klasične glasbe v podružničnih cerkvah, s katerimi želimo podružnične cerkvice in Schwentnerjevo rojstno hišo oživeti. Želimo si, da bi občani ta del stavbne kulture bolje spoznali. Cerkve so v prvi vrsti namenjene cerkvenemu obredju, s koncerti pa v njih povezujemo glasbo, duhovnost in umetnost ter poudarjamo lepoto bivanja. Klasično glasbeno umetnost želimo približati podeželskim ljudem, ki nimajo možnosti obiska večjih glasbenih središč.

VRANSKO SUMMER NIGHT

Vransko Summer night je dvodnevna prireditev za mlade in mlade po srcu. Začetek sega v leto 2003. Na več odrih se predstavijo različni ansambli in skupine, ki zadovoljijo vse glasbene okuse. Konec junija je tako na Vranskem in okolici slišati vse od rocka do narodno-zabavne glasbe.

TEK PO OBČINI VRANSKO

Na Vranskem je postala tradicionalna prireditev Tek in kolesarjenje po občini Vransko. Poteka vsako leto tretjo soboto v septembru (v primeru slabega vremena je prestavljena na naslednjo soboto).

Kolesarji se pomerijo na razdalji 15 km, tekači pa se lahko preizkusijo na razdalji 13 km ali kot družina na 3,5 km.

ŽIVE JASLICE

Folklorno društvo Vransko skupaj z mlajšo skupino Mihtin je nosilec še ene tradicionalne prireditve – uprizoritve živih jaslic na sveti večer. 24. decembra ob 18. in 23. uri pod kostanji v trgu Vranskega uprizorijo svetopisemsko zgodbo rojstva Jezusa Kristusa. Prireditev popestrijo žive živali – ovčke in osel. Prireditev poteka od leta 2011.

NOČNI POHOD NA ČRETO

Nočni pohod na Čreto organizira Planinsko društvo Vransko. Pohod je tradicionalen in poteka na božični dan, ko se pohodniki zberejo pred občinsko stavbo in skupaj krenejo proti Čreti.

SILVESTRSKI POHOD

Planinsko društvo Vransko že vrsto let organizira na zadnji dan v letu silvestrski pohod.

SMUČARSKI SKOKI TANA

Zgodovina skokov sega v leto 1980. Fantje v zaselku Briše nad Vranskim so se smučali po domačih gričih in za popestritev so na progi naredili grbine, ki so služile namesto skakalnice. Od tu do ideje, da bi naredili pravo skakalnico, je bil samo še korak. Naredili so konstrukcijo in tako so se pričeli skoki z alpskimi smučmi. Lokacija se je selila z enega griča na drugega, vedno pa na Brišah. Tu so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja skakali tudi znani slovenski nordijski reprezentanti: Matjaž Debelak, Janez Debelak, Jure Jerman. Skoki so vremensko pogojeni. Nekajletna daljša prekinitev je bila v devetdesetih letih, ko ni bilo snega.

Leta 2013 so postavili brunarico in tako določili stalno prizorišče. Skoki z alpskimi smučmi potekajo na 25-metrski skakalnici.

Tekmovanje izvedejo v dveh kategorijah, posamezniki in nočna ekipna tekma. Slednja je sploh odvisna od vremena, tako da je ne izvedejo vsako leto. Rekordno leto je bilo leto 2003, ko je tekmovalo kar 72 tekmovalcev, prireditev pa si je ogledalo okoli 1000 obiskovalcev.

VSESLOVENSKA RAZSTAVA ROŽ IZ PAPIRJA

Domačinka Martina Felicijan, ki že več kot desetletje ohranja običaj izdelave rož iz papirja, je prvič razstavljala v domačem kraju februarja 2011 skupaj z veziljami. Velik odziv jo je opogumil, da se je odločila, da povabi še druge izdelovalke iz Slovenije, s katerimi so povezane v neformalno združenje ROžCE. Razstava se je leta 2013 iz kulturnega doma preselila v Športno dvorano Vransko, saj so svoje izdelke predstavile izdelovalke iz vse Slovenije. Postala je tradicionalna dvodnevna prireditev z naslovom Vseslovenska razstava rož iz papirja.